Uzené kuře
Prakticky všechno můžeme udit, maso, drůbež, ryby, mořské plody, zeleninu, ovoce, sýry, vajíčka. Dnes bychom se chtěli podělit o recept na uzené kuře.
Ingredience:
- 1 kuře, cca 2 kg
Solanka:
- 2 l studené vody
- 1/2 sklenice nakládací soli
- 1/2 sklenice soli
- 1/3 sklenice třtinového cukru
Koření:
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule v prášku
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička koření zlaté kuře
- 4 bobkové listy
Postup:
Do malého kastrolu vložíme koření, zalijeme malým množstvím vody. Vaříme chvíli, aby vznikl nálev, následně zchladíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl a cukr, důkladně mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Následně přidáme studený nálev a ještě jednou důkladně zamícháme. Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a položíme na prkénko. Maso v různých místech propícháme. Dovnitř vložíme vypařenou sklenici s vodou (díky tomu kuře nevyplave na povrch). Takto připravené kuře vložíme do hrnce a zalijeme solankou. Odstavíme na chladné místo na dva tři dny. Při nasolování kuře otáčíme dvakrát denně. Do hrnce nalijeme vodu, zahřejeme na 80°C, vložíme kuře a paříme přibližně jednu hodinu
při 70°C. Vyjmeme, zavěsíme na hák a zavěsíme do udírny. Pomocí vysoušeče sušíme přibližně 1-1,5 hodiny. V udící skříni nastavíme teplotu přibližně na 30-40°C a udíme 3-4 hodiny. Kuře natřeme olejem a zvyšujeme teplotu na 90°C. Udíme do doby, dokud nezíská barvu a maso uvnitř nedosáhne 80°C.