aneb LOSOS NA CITRUSECH A ČOČKOVÁ POLÉVKA
Že grilovat a rozjet pořádnou bbq se dá jen při teplých letních večerech? Že na zimu gril schováte pod střechu a máte utrum? Ani náhodou! Grilovat se dá i na Vánoce, i když je pod nulou, správné grill mastery nezastaví totiž ani nepřízeň počasí. Jako důkaz si dnes připravíme pravou poctivou štědrovečerní večeři včetně polévky a vsadíme naše nejostřejší nože na to, že vám rodina pak bude ještě dlouho skládat ódy.
ČOČKOVÁ POLÉVKA:
150g den předem namočené čočky a 150g den předem namočené cizrny
1 mrkev
1 petržel
2 pikatní klobásy
3 stroužky česneku a 2 cibule
1l zeleninového vývaru
1lžíce sádla
1lžíce octa
1lžíce cukru
1lžíce tmavé jíšky
sůl
pepř
LOSOS NA CITRUSECH:
2 filety z lososa 1 citrón
1 pomeranč
1 chili paprička, sůl, pepř
smetana na vaření olej na smažení
MARINÁDA:
100ml vody
kůra a šťáva z 1 pomeranče kůra a šťáva z 1 citrónu
SALÁT:
300g oloupaných uvařených brambor
1 jablko a 3 jarní cibulky
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíce majonézy
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíci jablečného octa
sůl a peř
POSTUP:
Do vyhřátého grilu na 220°C vložíme litinový kotlík. Do kotlíku dáme rozpustit sádlo, na které necháme orestovat klobásu na kostičky. Ke klobáse přidáme cibuli, mrkev a petržel, vše nakrájené na kostičky. Zarestujeme, přidáme čočku a cizrnu a spolu s vodou, ve které jsme měli namočené luštěniny a zalijeme vývarem. Vaříme do měkka, na konci přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, ocet, cukr, jíšku a ještě krátce provaříme.
Bramborový salát:
Vychladlé brambory a jablko nakrájíme na kostičky, přidáme cibulku na kolečka, zakysanou smetanu, majonézu, ocet, cukr, pepř a sůl, dobře promícháme a dáme odležet do lednice.
Losos:
Marinádu si připravíme z vody, pomerančové a citronové šťávy, nastrouhané pomerančové a citronové kůry. Do misek si vložíme lososa, zalijeme marinádou a necháme 1h hodinu marinovat.
Do vyhřátého grilu na 220°C vložíme např. litinovou pánev, ve které si rozpálíme olej. Lososa vyjmeme z marinády, osušíme a položíme kůží dolů do rozpálené pánve a zprudka zatáhneme. Po cca 1 minutě stáhneme gril na 180°C, lososa obložíme plátky pomerančů a citrónů. Lososa z vrchu osolíme, opepříme a posypene nakrájenou chilli papričkou. Okolo ryby nalejeme smetanu a zapékáme v grilu 25-30 minut. Podáváme s bramborovým salátem.
Nechte si chutnat a pošlete nám fotku, jak se vydařila vaše štědrovečerní večeře na grilu!