Pro dnešní recept jsme si pro vás připravili pořádnou specialitu a bude to Španělský ptáček, bude to taková reinkarnace pro rok 2023, protože si ho dáme pěkně do burgru! Ano, čtete správně "DO BURGRU", říkáte si, že to je úplná šílenost, ale tohle vaše chuťové buňky vystřelí do jiné galaxie!
A pro vaši informaci - Orny veškerá svá kouzla provádí na grilu značky Napoleon. V případě tohoto receptu jde o Napoleon FREESTYLE. Kvalitní kanadský gril NAPOLEON se čtyřmi nerezovými hořáky a vařičem v boční poličce v hezkém barevném odstínu grafitově šedé barvy. Za zmínku určitě stojí i některé vlastnosti tohoto grilu:
- 3 hořákyl
- rozměry grilovacích roštů: 51 x 45 cm
- výkon: 12 kW
- rozměry grilovacích roštů:
- litinový rošt ve tvaru vlny (WAVE) s porcelánovou úpravou
- systém zapalování JETFIRE
- teploměr ve víku
- sklopené boční stolky
- dvě velká kolečka
- integrovaný otvírák na pivo na jednom z bočních stolků
- jednovrstvé víko ze smaltovaného plechu
- balení obsahuje připojovací sadu s regulátorem pro napojení 5/10 kg plynové lahve
- rozměry sestaveného grilu: 124 x 116 x 64 cm
- hmotnost: 47 kg
Suroviny, které budeme potřebovat:
- Mletý hovězí krk (zhruba 80% hovězího maso a 20% tuku - může být slanina nebo špek)
- Housky
- 2 ks středně velké cibule
- 2 lžíce Demi glace
- Přepuštěné máslo
- Kyselá okurka
- Anglická slanina
- Špek
- Salám
- Vejce
- Rukola
- Hořčice
- Majonéza
- Cukr
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Do pánve dáme nakrájenou cibuli spolu s přepuštěným máslem, přidáme pepř a sůl a opečeme ji do tmava.
2. Než cibule chytne barvu, nakrájíme na kostičky špek, salám a okurky (od každého větší hrst). Do pánve přidáme 1/2 špeku a 1/2 salámu a vše společně opékáme.
3. Když máme vše opečené, přidáme dvě až tři lžíce láku z okurek a 1/2 okurek.
4. Zarestujeme si lžíci hořčice a přidáme lžíci cukru. Potom vlijeme dvě lžíce demi glace a maličko to svaříme.
5. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme a do zchladlé omáčky vmícháme majonézu (2-3 vrchovaté lžíce - podle hustoty, popřípadě si můžeme pomoci i smetanou). Omáčku máme hotovou.
6. Nakrájíme si asi hrst anglické slaniny a dáme ji ke zbylému špeku, salámu a okurkám a vše opečeme.
7. Mleté maso osolíme a opepříme podle chuti a vytvarujeme tak, aby měl jeden kus 200g a začneme ho grilovat.
8. Když máme maso opečené, otočíme ho a začneme si připravovat vejce.
9. Úplně naposledy si dáme opéct housky, abychom je neměli jako uhlí. Když jsou housky opečené, začneme kompletovat.
10. Na spodní polovinu housky si namažeme omáčku, přidáme opečenou směs slaniny a rukolu (vím moc dobře, že rukola do ptáčků nepatří, ale mi tam potřebujeme něco zeleného). Poté dáme na rukolu maso, přes něj položíme vejce a nakonec vše přiklopíme druhou polovinou housky.
Přejeme dobrou chuť!
Celý návod na Španělský ptáček - burger, můžete sledovat na Youtube.