Vynikající ryba přímo z udírny. Pražma uzená za horka.
Ingredience:
- 3 kg pražmy
- 3 l vody
- 24 dkg soli
- Olšové štěpky
Příprava:
Rybu zbavte šupin, vykuchejte, opláchněte a pokrájejte na podkovy. Vložte do solanky 8 % na 3 hodiny na chladné místo (může být do lednice). Po vyjmutí ryby ze solanky ji omyjte studenou vodou. Nejdříve ji osušte papírovým ručníkem, položte na rošt a ponechejte na větraném místě, dokud neoschne. Osušenou rybu vložte do udírny a zapněte generátor kouře.
Termostat nastavte na 40°C – uďte 30 minut, následně termostat nastavte na 90°C – uďte cca 1,5 hod.Vlastní uzení:
Ryby můžeme připravit dvěma způsoby.
I. způsob (Uzení za horka)
Po zapnutí kouřového generátoru a rozehřátí udírny na 90°C do ní vložíme ryby na 15-25 minut. Po uplynutí této doby snížíme teplotu v udící skříni na 60°C a počkáme 30-45 minut. Následně vypneme skříň a udíme se samotným kouřovým generátorem. Po uplynutí 20 minut vypínáme všechno a počkáme na vychladnutí ryb.
II. způsob (Uzení za tepla)
Vložíme ryby do skříně a zapneme generátor kouře s skříň s nastavenou teplotou na 50°C. Po uplynutí cca 3 hodin získají ryby požadovanou barvu, zvýšíme teplotu na 90°C, aby ryby uvnitř dosáhly 68-70°C. Po dosažení teploty je nutné vypnout generátor a skříň. Počkáme na vychladnutí ryb.