Grilovaná kachna s červeným zelím

Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, klasika, která je známá v každé české rodině. Ale co takhle ji pozvednout o několik levelů výš a připravit ji na grilu? Bude mít tak křupavou kůrku a šťavnaté maso, že už ji nebude chtít připravovat jinak.

recept-na-grilovanou-kachnu-se-zelim-a-knedlikem

Ingredience:

  • 1 celá očištěná kachna
  • 1 jablko
  • celý kmín
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • glaze Kosmos apple habanero 
  • řeznický provázek
  • 1 lžíce olivového oleje

Zelí:

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 2 červené cibule
  • 3 lžičky celého kmínu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 dcl vody
  • 1 lžíci sádla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 syrová brambora na zahuštění

Postup:

✔️ Kachnu den předem nasolíme. Pomocí jehly nebo špejle propícháme kůži a sůl vetřeme do kachny, kachnu nasolíme i zevnitř. Z kachny odřízneme letky a dáme ji na noc do lednice.

✔️Druhý den vyjmeme kachnu z lednice, zevnitř okmínujeme, opepříme a vycpeme oloupaným a nakrájeným jablkem. Pomocí provázku stáhneme konce stehen k sobě a svážeme. Stejně tak přitáhneme pomocí provázku křídla k tělu kachny a provázek dobře utáhneme. Kachnu potřeme tenkou vrstvou oleje, aby nám na ní dobře držel kmín a pepř. Kachnu ze všech stran okmínujeme a opepříme.

✔️Gril si roztopíme na 150°C, do grilu vložíme pekáček, přes který dáme mřížku, na kterou umístíme naší kachnu.

✔️Grilujeme 3h při stálé teplotě 150°C. Po 3h zvýšíme teplotu na 250°C a kachnu potřeme glaze KOSMOS APPLE HABANERO, to nám zaručí krásně křupavou kůrku. Kachnu grilujeme na 250°C 20-30 minut.

✔️Hotovou kachnu necháme chvilku odpočinout a poté jí můžeme naporcovat a servírovat.

recept-na-kachnu-na-grilu

kachna-se-zelim-na-grilu

Červené zelí:

✔️ Do grilu si vložíme litinový nebo jiný hrnec hned poté co do grilu vložíme kachnu. V hrnci si rozpustíme sádlo, na které si dáme rozvonět kmín. Po chvilce přidáme nakrájenou cibuli, kterou zarestujeme. Poté přidáme hlávku nakrájeného zelí, podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka.

✔️Když je zelí měkké, dochutíme octem, cukrem, popřípadě ještě dosolíme. Nakonec zelí zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou a ještě krátce provaříme. Kachnu podáváme s červeným zelím, domácím houskovým či bramborovým knedlíkem přelitým výpekem z kachny a nesmí chybět vychlazené pivo.

recept-na-cerevne-zeli-na-grilu

 

Podívejte se na celé video a postup přípravy, jak takovou grilovanou kachnu připravit a pošlete nám fotku na Facebook nebo Instagram, jak se vám povedla.

 

 Celý recept je připraven na grilu GMG Peak Prime Nerez.