Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, klasika, která je známá v každé české rodině. Ale co takhle ji pozvednout o několik levelů výš a připravit ji na grilu? Bude mít tak křupavou kůrku a šťavnaté maso, že už ji nebude chtít připravovat jinak.
Ingredience:
- 1 celá očištěná kachna
- 1 jablko
- celý kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- glaze Kosmos apple habanero
- řeznický provázek
- 1 lžíce olivového oleje
Zelí:
- 1 hlávka červeného zelí
- 2 červené cibule
- 3 lžičky celého kmínu
- 2 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 dcl vody
- 1 lžíci sádla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 syrová brambora na zahuštění
Postup:
✔️ Kachnu den předem nasolíme. Pomocí jehly nebo špejle propícháme kůži a sůl vetřeme do kachny, kachnu nasolíme i zevnitř. Z kachny odřízneme letky a dáme ji na noc do lednice.
✔️Druhý den vyjmeme kachnu z lednice, zevnitř okmínujeme, opepříme a vycpeme oloupaným a nakrájeným jablkem. Pomocí provázku stáhneme konce stehen k sobě a svážeme. Stejně tak přitáhneme pomocí provázku křídla k tělu kachny a provázek dobře utáhneme. Kachnu potřeme tenkou vrstvou oleje, aby nám na ní dobře držel kmín a pepř. Kachnu ze všech stran okmínujeme a opepříme.
✔️Gril si roztopíme na 150°C, do grilu vložíme pekáček, přes který dáme mřížku, na kterou umístíme naší kachnu.
✔️Grilujeme 3h při stálé teplotě 150°C. Po 3h zvýšíme teplotu na 250°C a kachnu potřeme glaze KOSMOS APPLE HABANERO, to nám zaručí krásně křupavou kůrku. Kachnu grilujeme na 250°C 20-30 minut.
✔️Hotovou kachnu necháme chvilku odpočinout a poté jí můžeme naporcovat a servírovat.
Červené zelí:
✔️ Do grilu si vložíme litinový nebo jiný hrnec hned poté co do grilu vložíme kachnu. V hrnci si rozpustíme sádlo, na které si dáme rozvonět kmín. Po chvilce přidáme nakrájenou cibuli, kterou zarestujeme. Poté přidáme hlávku nakrájeného zelí, podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka.
✔️Když je zelí měkké, dochutíme octem, cukrem, popřípadě ještě dosolíme. Nakonec zelí zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou a ještě krátce provaříme. Kachnu podáváme s červeným zelím, domácím houskovým či bramborovým knedlíkem přelitým výpekem z kachny a nesmí chybět vychlazené pivo.
Podívejte se na celé video a postup přípravy, jak takovou grilovanou kachnu připravit a pošlete nám fotku na Facebook nebo Instagram, jak se vám povedla.
Celý recept je připraven na grilu GMG Peak Prime Nerez.