Jak si v domácí udírně připravit uzeného pstruha či sivena jako z luxusní restaurace?
Postup je jednoduchý a výsledek je opravdu pecka. Trik je v tom, že rybu uděláme na co nejnižší teplotu a tím pádem zůstane pěkně šťavnatá, plná chuti a nebude vysušená.
Ale začneme pěkně od začátku. V ideálním případě si vezmeme rybářský prut, výbavu na pstruhy a jdeme k naší oblíbené řece či tůni, kde si nachytáme pstruhy nebo siveny. Pokud není sezóna, anebo nejste rybář, tak doporučujeme koupit pstruha čerstvého. Je lepší ryb dělat více najednou, protože když už rozpalujeme udírnu, tak je ideální jí využít na maximum. My jsme chytili celkem devět pstruhů a tolik jsme jich taky vyudili!
POSTUP:
Ryby si očistíme a vyfiletujeme, vytaháme všechny kosti a ryby osušíme.
Dále si musíme připravit takzvaný “hrob”, což je v uzenářském slovníku směs soli a cukru v poměru 1:1. Tato směs zajistí, že jsme rybu schopni velmi urychleně “vystařit” - zbavíme ji vody a filety se zmenší a trochu ztuhnou. Určitě znáte slavný recept Gravlax, který vlastně využívá stejnou techniku.
3. Pokud bychom přidali trochu bylinek, tak jsme schopní takto rybu jíst už syrovou a na jemné plátky se jedná o skutečnou dobrotu. Nicméně, my máme digitální udírnu Bradley Smoker Digital se 4 rošty, a proto si filety ještě pěkně zaudíme a připravíme si opravdovou bombu. Filety tedy umístíme do hrobu, tak aby byly kompletně zakryté a necháme je ve směsi cca 4 hodiny. Jedná se o malé filety, tak nemá cenu je ve směsi nechávat déle, protože by pak byly hodně slané.
Po uplynutí času ryby vytáhneme z “hrobu”. Filety opláchneme a osušíme je papírovou utěrkou.
Udírnu si rozpálíme na co nejnižší možnou teplotu, ideálně okolo 60 °C a vložíme do ní cca 4–5 udících briket. My použili olšové brikety Bradley, protože za nás se k rybě právě olše výborně hodí. Každá briketa funguje okolo 15 minut, než se začne spalovat. Tím pádem se posune do misky s vodou a uvolní místo nové. Tímto způsobem udíme téměř bez dehtu, což je nejzdravější možné uzení a je to velká přednost udíren Bradley.
Na 60 °C udíme ryby cca hodinu. Poté vypneme kouř a ryby už jen sušíme stále na těch 60 °C, ještě cca hodinu až 90 minut.
No a máme hotovo! :-) Recept to je opravdu jednoduchý a výsledek je výborný.
Je tu ještě jedna možnost, jak tento recept připravit. A to na studeném kouři, k tomu je zapotřebí ještě dokoupit Adaptér studeného kouře Bradley Smoker. Výsledek by měl být ještě lepší, a navíc se s tímto adaptérem dá připravovat spousta dalších receptů a tím rozšířit vaše udící možnosti. Všichni sousedi, kterým jsem dal ochutnat se mě pořád ptají, kdy budou zase pstruzi.
Vyzkoušejte tento recept a pochlubte se, jak se Vám povedl, označte nás na sociálních sítích.