Telecí tomahawk s jemně pikantní salsa omáčkou

V dnešním receptu vás naučíme, jak si doma připravit neodolatelný telecí tomahawk s jemně pikantní salsa omáčkou, která zaručeně probudí vaše chuťové buňky. Tento pokrm je ideální na grilování a potěší jak vás, tak i vaše hosty. Roztopte si gril, nasaďte kuchařskou zástěru a pojďme na to! 

 

 [products https://www.vseprogril.cz/oesewvfw1uotsrk/]

Grilování na Napoleonu je snadné a zábavné

Pro dnešní recept jsme použili plynový gril Phantom PRESTIGE P500 Napoleon, mistrovské dílo, které zaručeně upoutá pozornost vašich hostů nejen svou matně černou konstrukcí z litého nerezu, ale i barevně podsvíceným ovládáním. Tento gril je stvořen pro náročné milovníky grilování, kteří ocení jak výkonnost, tak design. 

S výkonem 25,7 kW a šesti hořáky nabízí tento gril nepřekonatelnou sílu. Čtyři hlavní hořáky jsou vybaveny systémem vzájemného zapalování a speciálními kryty, které chrání trysky před zbytky jídla, spečeným tukem i šťávou. Zadní hořák pro rotisserii umožňuje díky vysokému víku opékání i pořádných kusů masa. Boční infračervený hořák s teplotou až 800 °C je ideální pro zatažení steaků nebo jako postranní vařič omáček.

Grilovací plochy z odolného nerezu, včetně masivního roštu s ikonicky zvlněnou mřížkou, zajišťují rovnoměrný ohřev a zanechávají na pokrmech charakteristickou stopu. Zapalování na principu Jetfire™ znamená, že jednoduše otočíte tlačítkem a okamžitě grilujete za každého počasí.

Díky osvětlení roštu, ovládacích knoflíků i úložných prostor můžete vesele rožnit kdykoliv během dne i noci. Vestavěný teploměr ve víku a široké odkládací stolky přispívají k maximálnímu komfortu při grilování. A aby byl váš grilovací prostor esteticky dokonalý, je propan butanová láhev elegantně ukrytá v dolním úložném prostoru.

Zaujal Vás? Prohlédnout si ho můžete přímo na našich stránkách

Suroviny, které budeme potřebovat: 

  • telecí tomahawk
  • 2 limetky
  • 2 pálivé papričky challapenos 
  • třtinový cukr
  • sušená rajčata naložená v olivovém oleji
  • koriandr 
  • maldonská mořská sůl
  • pepř 

 [products https://www.vseprogril.cz/lh9qor8z5tof8on/]

Postup přípravy: 

  1. V první řadě si připravíme telecí tomahawk, který očistíme a odstraníme přebytečné kousky, aby měl naprosto dokonalý a ucelený tvar masa s kostí. Poté odstraníme blány a šlachy, přičemž se snažíme do masa neřezat a odstranit jen přebytek. Následně maso pěkně osolíme a opepříme z každé strany.
  2. Na předem rozpálený gril a grilovací mřížky potřeme olej, nebo pokud máte olej ve spreji, tak ho tím potřeme. Maso rychle zatáhneme, cca 30 sekund z každé strany. Pokud chcete vytvořit mřížku na mase, otočte maso do jiné polohy, čímž vytvoříte pěkný vzhled.
  3. Maso přendáme do grilu, kde je teplota okolo 200 stupňů, a čekáme zhruba 10 minut, než maso bude krásně šťavnaté. 
  4. Mezitím si připravíme svěží a lehce pikantní salsu. Očistíme a nakrájíme na malé kostičky papričku jalapeños a sušená rajčata. Ty přidáme do mísy a přidáme k nim nastrouhanou kůru z jedné celé limetky, šťávu ze dvou limetek, olej ze sušených rajčat, půl lžíce třtinového cukru, maldonskou sůl a vše hezky promícháme. Nakrájíme koriandr a znovu zamícháme.
  5. Tomahawk vyndáme z grilu a zabalíme ho do alobalu na nějakých 5 minut, aby se krásně propojily šťávy v mase a rozložily do celého kusu.
  6. Vyndáme steak z alobalu a nakrájíme ho na dřevěném prkénku. Následně k masu přidáme naši salsu a posolíme maldonskou solí.
  7. Můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť!

Celý video recept na telecí tomahawk s jemně pikantní salsa omáčkou najdete na YouTube.