Konečně se blíží zima a je tu sezóna uzení. Už jsme se nemohli dočkat a jako první recept jsem se rozhodl připravit pořádnou slaninu. Nejedná se však o klasický český recept, ale jedná se o vychytanou slaninu v americkém stylu, která je stařená ve vakuu ve směsi javorového sirupu, jablečného octa, zauzené papričky, chipotle, třtinového cukru a vše je doplněno o sůl na zrání masa, která celý proces urychlí. Navíc budeme udit na jabloni, což slanině dodá perfektní chuť.
Co budeme potřebovat:
- 5 kg kvalitního chlazené bůčku s kůží - my jsme koupili v Makru německý vepřový bůček s libovostí cca 70 %
- BBQ koření Smokey Chipotle Maple Bacon cure 300 g Angus&Oink
- Nitrilové rukavice a žáruvzdorné rukavice
- Vakuovačku a sáčky (pokud nemáte vakuovačku, postačí i sáčky na zrání masa či klasické ziplocky)
- Koření – rub na finální nakořenění před uzením. Já jsem maso rozdělili na několik menších kusů a zvolil jsem dva druhy mých oblíbených “rubů” od značky Killer Hogs - BBQ koření TX Brisket Rub (hrubší struktura, výborná chuť) a BBQ koření The AP Seasoning (jemnější struktura, výrazná česneková chuť)
- Udící brikety Bradley Smoker – Jabloň
Mokré staření masa před uzením
- K receptu jsme tedy zvolili směs tzv. “cure” na staření slaniny od značky Angus & Oink, ale určitě se dá směs namíchat i ze základních surovin od nuly. Pokud používáme různé řeznické a stařící soli, tak je zapotřebí dodržet přesné dávkování. Větší množství těchto látek může být pro člověka nebezpečné.
- Dle návodu na obalu jsme tedy použijeme 50 g směsi na 1 kg masa. Na 5 kg tedy bylo použito 250 g.
- Maso nejprve očistíme od přebytečného tuku a zajistíme, aby mělo správný tvar a nevysely z něho např. kousky kůže či masa.
- Připravíme si vakuovací sáčky a maso obalené ve směsi postupně zavakujeme. Zbylou směs, která z masa odpadne, můžete vždy do sáčku ještě dosypat, abyste dodrželi dávkování.
- Necháme maso v lednici 4 dny. Každý den je potřeba ho otáčet a sledovat, jak ztrácí vodu. Po uplynulé době by mělo maso ztratit celkem dost vody a dostalo takový tužší tvar.
Příprava masa do udírny
- Po vytáhnutí z vakua je důležité veškerou směs pořádně omýt pod tekoucí vodou a maso nechat oschnout, ideálně alespoň pár hodin.
- Poté už jsme ve fázi, kdy maso nakořeníme dle libosti a vašich preferencí. Já použil mou oblíbenou značku koření Killer Hogs, na půlku slaniny jsem použil BBQ koření TX Brisket Rub a na druhou půlku česnekové BBQ koření The AP Seasoning.
- Maso pěkně nakořeníme souvislou vrstvou rubu a umístíme na rošty z udírny.
Uzení v udírně Bradley
- Vepřové se perfektně hodí udit na jabloni. Pro tento recept tedy použijeme jako palivo udící brikety Jabloň od Bradley Smoker.
- Výhodou digitálních udíren Bradley Smoker je, že drží teplotu, která se dá regulovat a nemusíme kouřit celou dobu, aby maso nebylo např. hořké. Technologie udíren Bradley navíc využívá tzv. bezdehtové zdravé uzení, takže briketa se vždy zahřeje a než se začne pálit, tak jí posuvník odsune a zahřeje novou. Každá briketa tak vydrží cca 15 minut a zajistí nám perfektní chuť bez škodlivého dehtu.
- Udírnu si rozpálíme na 65–70 °C a maso do ní vložíme. Celkově budeme slaninu udit nějakých 8–10 hodin.
- Kouřit ale nebudeme celou dobu. První hodinu až dvě v udírně maso pouze sušíme. Poté zapneme na 2 hodiny kouř, který masu dodá typickou uzenou chuť.
- Následně můžeme kouř zase vypnout a další 2 hodiny maso zase sušíme.
- Na poslední 2 hodiny kouř opět zapneme. Slanina by měla dosáhnout vnitřní teploty 65 °C a je hotová. Zde doporučujeme třeba oblíbenou bezdrátovou sondu Meater+, kde přes aplikaci v mobilu můžete kontrolovat teplotu maso z pohodlí domova.
- Na manipulaci s masem používáme žáruvzdorné rukavice, abychom se nespálili. Jedná se o super pomůcky i při grilování, takže určitě doporučujeme nějaké pořídit. Já používám tyhle rukavice od Grill Fanatics za super cenu.
- Po vytažení z udírny doporučujeme, i když to občas bývá velmi těžké, vydržet neochutnat. Ideální je nechat maso pořádně vychladnout. Po zchladnutí ho dáme přes noc do lednice a ráno se můžeme těšit z výborné slaniny.
Tato typická americká slanina je perfektní osmažená jako klasická “bacon” třeba k vajíčkům nebo na různé teplé pokrmy. Výborná je však také za studena třeba klasicky s okurkou, beraními rohy, sýry a čerstvým chlebem.
Pokud jste ještě nikdy neudili, vřele doporučujeme s uzením začít. Jedná se o perfektní koníček na chladnější období roku a super příležitost pro sešlosti s přáteli či v rodinném kruhu. Když si udící den okořeníte nějakou výbornou pálenkou, kterou bude prokládat ochutnávkami masa, o zábavu bude postaráno.