Rychlorecepty na uzené sýry a vynikající BBQ třešňovou omáčku

V našem posledním článku jsme se věnovali netradičním zauzeným surovinám. Prozradili jsme vám, že se dají udit houby, vejce, máslo, hrušky, sůl nebo čokoláda. Chceme vás dále inspirovat, a proto přinášíme společně s článkem i recept, díky kterému budete vědět jak na nejoblíbenější nemasovou uzenou specialitu – sýr. Ale na závěr přidáme i jednoduchý recept na parádní BBQ višňovou omáčku, která nadchne při každé letní grilovačce. Jdeme na to!

uzený sýr - vse-pro-gril

Domácí uzený sýr

Suroviny:

Do sýrů jako eidam, gouda, cheddar můžete přidat plno surovin, které vám posunou chuť do nebes. Často jsou to věci, které dobře znáte – ořechy, sušená rajčata s bazalkou, smažená cibulka, chilli, domácí šunka nebo brutálně netradiční jablko, které je nutno nejdříve vymačkat, aby pustilo vodu a ta tedy nemohla ovlivnit vlhkost sýra).

 Většinou se dává poměr sýra na doplňující surovinu kolem 70:30.

Postup:

  1. Sýr, který máte rádi, si nakrájejte na kostičky.
  2. Nasypte do misky a přimíchejte to, co vám chutná (ořechy, jablko, cibulka apod.)
  3. Vezměte salámové střevo (nikoliv punčochu) a naplňte jej smíchanou směsí. Poté pevně zavažte.
  4. Uzení trvá (podle výkonu udícího zařízení) mezi 4-8 hodinami na cca 30-35 °C s tím, že poslední hodinku se teplota navýší na 60 °C, aby se sýr roztekl a spojil se v jednotný celek.

sýr na uzení - vseprogril

Netradiční sýrové tvary?

Hitem poslední doby jsou zauzené sýry rozličných tvarů. Jsou super pro děti nebo aby, jste zapůsobili na sousedy. Tvarů je dnes nespočet a není problém udělat sýrové auto nebo domeček.

Postup:

  1. Sýr, který chceme vyudit, nastrouháme na struhadle.
  2. Použijeme silikonovou formu podle toho, jaký chceme tvar. Forem je dostupných mraky, tak si stačí jen vybrat. Do formy nasypeme nastrouhaný sýr až po okraj.
  3. V troubě nebo grilu necháme sýr při cca 50-60 °C rozpustit. Můžeme ho dosypat do formiček tak, abychom měli sýra více.
  4. Po vychladnutí vyloupneme z formičky studený sýr, který drží tvar a ten pak sám o sobě zaudíme, aby chytnul barvu a chuť po uzeném

uzený sýr dětský vseprogril

 BBQ třešňová omáčka

Tato omáčka je správnou volbou, pokud máte velkou úrodu ovoce. Může to být ovoce tradiční – např právě zmíněné třešně, višně, švestky nebo netradiční jako například kdoule. Třešňová BBQ omáčka se hodí ke všem masům a dodává jídlu nezaměnitelnou chuť.

 Suroviny:

  • 1 velká cibule (nakrájená na jemno)
  • 20 g másla
  • 5 stroužků česneku (prolisovaný)
  • 150 ml kečupu
  • 120 g třtinového cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 1 pol. lžíce worcesteru
  • 3 g černého pepře
  • 500 g třešní bez pecek

Postup:

  1. Necháme rozpustit máslo a lehce osmažíme cibulku
  2. Přidáme kečup, worchester, česnek, pepř, jablečný ocet, cukr a třešně
  3. Necháme pod pokličkou cca 20 minut změknout. Třešně krásně pustí šťávu.
  4. Následně rozmixujeme tyčovým mixérem najemno. A domácí omáčka je na světě

 Ještě horké dáme buď rovnou do sklenic, nebo ještě lépe – zaudíme v udírně domácí udírně, abychom si udělali opravdovou BBQ omáčku. Celý recept se můžete prohlédnout také ve videu od Polis BBQ