V našem posledním článku jsme se věnovali netradičním zauzeným surovinám. Prozradili jsme vám, že se dají udit houby, vejce, máslo, hrušky, sůl nebo čokoláda. Chceme vás dále inspirovat, a proto přinášíme společně s článkem i recept, díky kterému budete vědět jak na nejoblíbenější nemasovou uzenou specialitu – sýr. Ale na závěr přidáme i jednoduchý recept na parádní BBQ višňovou omáčku, která nadchne při každé letní grilovačce. Jdeme na to!
Domácí uzený sýr
Suroviny:
Do sýrů jako eidam, gouda, cheddar můžete přidat plno surovin, které vám posunou chuť do nebes. Často jsou to věci, které dobře znáte – ořechy, sušená rajčata s bazalkou, smažená cibulka, chilli, domácí šunka nebo brutálně netradiční jablko, které je nutno nejdříve vymačkat, aby pustilo vodu a ta tedy nemohla ovlivnit vlhkost sýra).
Většinou se dává poměr sýra na doplňující surovinu kolem 70:30.
Postup:
- Sýr, který máte rádi, si nakrájejte na kostičky.
- Nasypte do misky a přimíchejte to, co vám chutná (ořechy, jablko, cibulka apod.)
- Vezměte salámové střevo (nikoliv punčochu) a naplňte jej smíchanou směsí. Poté pevně zavažte.
- Uzení trvá (podle výkonu udícího zařízení) mezi 4-8 hodinami na cca 30-35 °C s tím, že poslední hodinku se teplota navýší na 60 °C, aby se sýr roztekl a spojil se v jednotný celek.
Netradiční sýrové tvary?
Hitem poslední doby jsou zauzené sýry rozličných tvarů. Jsou super pro děti nebo aby, jste zapůsobili na sousedy. Tvarů je dnes nespočet a není problém udělat sýrové auto nebo domeček.
Postup:
- Sýr, který chceme vyudit, nastrouháme na struhadle.
- Použijeme silikonovou formu podle toho, jaký chceme tvar. Forem je dostupných mraky, tak si stačí jen vybrat. Do formy nasypeme nastrouhaný sýr až po okraj.
- V troubě nebo grilu necháme sýr při cca 50-60 °C rozpustit. Můžeme ho dosypat do formiček tak, abychom měli sýra více.
- Po vychladnutí vyloupneme z formičky studený sýr, který drží tvar a ten pak sám o sobě zaudíme, aby chytnul barvu a chuť po uzeném
BBQ třešňová omáčka
Tato omáčka je správnou volbou, pokud máte velkou úrodu ovoce. Může to být ovoce tradiční – např právě zmíněné třešně, višně, švestky nebo netradiční jako například kdoule. Třešňová BBQ omáčka se hodí ke všem masům a dodává jídlu nezaměnitelnou chuť.
Suroviny:
- 1 velká cibule (nakrájená na jemno)
- 20 g másla
- 5 stroužků česneku (prolisovaný)
- 150 ml kečupu
- 120 g třtinového cukru
- 60 ml jablečného octa
- 1 pol. lžíce worcesteru
- 3 g černého pepře
- 500 g třešní bez pecek
Postup:
- Necháme rozpustit máslo a lehce osmažíme cibulku
- Přidáme kečup, worchester, česnek, pepř, jablečný ocet, cukr a třešně
- Necháme pod pokličkou cca 20 minut změknout. Třešně krásně pustí šťávu.
- Následně rozmixujeme tyčovým mixérem najemno. A domácí omáčka je na světě
Ještě horké dáme buď rovnou do sklenic, nebo ještě lépe – zaudíme v udírně domácí udírně, abychom si udělali opravdovou BBQ omáčku. Celý recept se můžete prohlédnout také ve videu od Polis BBQ.