Dnes hodíme na gril šťavnatý hovězí cheeseburger ve verzi double 2x150g masa s pořádnou dávkou slaniny, sýru, domácí majo a křupavé sladké housky. Držte si klobouky, tady při jídle určitě budete potřebovat ubrousek. Připravovali jsme ho na grilu Weber Performer, ale ugrilovat ho samozřejmě zvládnete i na jakémkoliv stroji, který máte doma.
SUROVINY:
BURGER
- 1 kg hovězího krku
- 4 cl Jack Daniels
- pepř
- sůl
- rub KOSMOS SPG BEEF 1 lžíce)
- 3 ks hamburgerových bulek
- 1 balení plátkové slaniny
- 1 balení cheddaru (plátky)
- 2 rajčata
- 3 kyselé okurky
- 1 červená cibule
- polníček nebo ledový salát
- jalapeño papričky
OMÁČKA DO BURGERU
- 5 lžic majonézy
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce medové hořčice
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička maďarské papriky
- 1 lžička kurkumy (na barvu)
- pepř
- sůl
POSTUP
OMÁČKA:
V misce smícháme majonézu, kečup a medovou hořčici. Přidáme sušený česnek, sušenou cibuli, maďarskou papriku a lžičku kurkumy, která nám omáčku krásně obarví. Na závěr dochutíme solí a pepřem. Vše důkladně promícháme a omáčku dáme vychladit do lednice.
PŘÍPRAVA BURGERŮ:
Maso očistíme, pokrájíme na menší kousky a nameleme šajbou o velikosti 3 mm. Namleté maso dobře osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci SPG BEEF, přilijeme Jacka Danielse a vše promícháme. Z masa si uděláme kuličky o hmotnosti cca 150g, z kterých si vytvarujeme burgery o trošku větším průměru než jsou bulky (maso se při grilováni trochu zmenší a chceme aby po ugrilování pokrývalo celý povrch bulky).
Gril rozpálíme na cca 200° - 250°C (teplota na roštu v přímé zóneě). V grilu si vytvoříme přímou a nepřímou zónu. Slaninu vložíme do nepřímé zóny a pomalu grilujeme do křupava. Hotovou slaninu vyjme z grilu a položíme na papírový ubrousek. Nyní vezmeme připravené burgery a vložíme je na rozpálený rošt v přímé zóně. Grilujeme z každé strany cca 2 minuty. Poté burgery přemístíme do nepřímé zóny a na každý umístíme 2 plátky cheddaru a 2 plátky grilované slaniny. Burgery ponecháme v grilu cca 5 minut, než se sýr krásně rozteče.
Nyní rozkrojíme bulky, které rozpečeme v grilu. Spodní stranu rozpečené bulky potřeme dostatečným množstvím omáčky, na kterou umístíme polníček nebo nasekaný ledový salát. Na salát přidáme kolečka červené cibule a plátky kyselých okurek. Dále přidáme 2 burgery, na které umístíme kolečka rajčat a podle chuti můžeme přidat jalapeño papričky. Vezme horní část bulky, potřeme omáčkou, přiklopíme, propíchneme například špejlí a naše double cheeseburgery jsou hotové. Podáváme například s hranolkami, ke kterým můžeme přidat zbytek naší omáčky.