Pletená vepřová pečeně s 2 druhy koření

Ať už jsou Velikonoce, Vánoce anebo máte prostě jen sváteční náladu, chuť na grilování a šťavnaté maso, pak je tento kreativní, netradiční, ale zároveň hrozně jednoduchý recept pro vás jak dělaný. Vepřová kotleta totiž nemusí být jen nudný plátek masa na tisíc způsobů… 

maso na grilu - pečeně

Suroviny:

  1. Vepřová kotleta bez kosti (pečeně) 3-5 kg (ideálně co nejdelší kus)
  2. BBQ koření Original Cowboy od Cattleman´s Grill
  3. BBQ koření Red rub & grill od JD´s BBQ
  4. BBQ omáčka Memphis Sweet&Smokey od Grate Goods 

vepřová pečeně

Postup přípravy:

  1. Maso si očistíme od bourání – ořežeme šlachy, vazy či zbytky kostí.
  2. Nakrájíme celou vepřovou kotletu (pečeni) na 6 stejně širokých pramenů s tím, že na jedné straně je nedořízneme a necháme je spojené.
  3. Tři vedle sebe položené prameny posypeme kořením – rubem. Já použil Coffee rub a JD's BBQ Red rub
  4. Základ pro pletení máme – tzn. máme posypáno dvěma ruby po 3 pramenech. To znamená, že máme vše a můžeme se vrhnout do pletení. 

vepřová pečeně - koření

Postup pletení:

  1. Levou rukou chytneme pravý pramen a pravou rukou chytneme levý pramen (pravá ruka drží pramen nad levou rukou).
  2. Pravou rukou obtočíme pramen v levé ruce a zase jej položíme na levou stranu jen na první pozici (brali jsme ho z poslední).
  3. Položili jsme pramen, vezmeme si zase na té samé straně tou samou rukou pramen vlevo a kolem něj obtočíme pramen, co máme v levé ruce, a zase ho opět dáme na první pozici napravo
  4. Takto postupujeme, dokud celou vánočku nedopleteme.

gril vseprogril
A jdeme grilovat

  1. Rozpálíme gril – pro tento recept doporučujeme použít gril na dřevěné uhlí.
  2. Takto vzniklou upletenou "masovou vánočku" dáme na pekáček (nebo plech či mřížku) a vložíme do grilu.
  3. Pečeme při teplotě zhruba 170-180 °C v grilu do interní teploty 60 °C v mase.
  4. Poté maso pomažeme oblíbenou BBQ omáčkou – my použili Memphis Sweet&Smokey od Grate Goods a můžeme jen doporučit!
  5. Maso v grilu necháme dalších cca 20-30 minut zapéct (aby nám vrstva BBQ omáčky zavadla a nebyla tekutá).
  6. Servírujeme s hranolkami či kroketami (nebo v tortille). Můžeme přidat domácí majonézu, BBQ omáčku, kečup nebo to, co máme rádi.

maso a koření

Odkaz na video, které pomůže hlavně s pletením je zde: