S kořením můžete objevovat zcela nové chutě vašich oblíbených jídel. Ke grilování bezpochyby patří, a je tedy dobré vědět, do čeho jednotlivé suroviny naložit, abyste si co nejvíce pochutnali.
Koření dokáže zvýraznit chuť, pozvednout výsledný pokrm o úroveň výš a už během vaření rozvonět nejbližší okolí. Pojďme si projít, jaké druhy se vyplatí vyzkoušet.
✔️ Koření na ryby
Kdo by nemiloval čerstvě ugrilovanou rybu. Její maso je chutné, lehké a neurazí ani zdravý jídelníček sportujících nebo nebo těch, kteří jsou právě v redukci. U ryb si poznamenejte, že se nemusí až tolik ochucovat, protože jsou samy od sebe poměrně výrazné a často si vystačí s vlastním charakterem.
Ani je dlouho dopředu nenakládejte, bylo by to spíše na škodu. Při grilování volte hrubozrnnou sůl a z koření se hodí například podrcený kmín a pepř. Pokud chcete více, sáhněte po grilovacím koření určeným na rybí maso. Podtrhne ho kupříkladu vyvážená směs cibule, česneku, soli, pepře, papriky a chipotle (uzené jalapeno). Solte a kořeňte těsně před přípravou.
✔️ Koření na steak
Kombinace soli a pepře se u kvalitního kusu masa považuje za svatý grál. Pokud fandíte dalšímu ochucování, můžete si u jednotlivých druhů mas trochu vyhrát. U méně tučných typů jako drůbež či králík volte klasiku v podobě papriky či sáhněte po nějakém zeleném druhu koření. Tučnější vepřové nebo skopové maso zase ladí například s majoránkou, kmínem, bazalkou nebo koriandrem. Hovězí si dopřejte se sušenou cibulí, česnekem, zázvorem nebo uzenou paprikou.
I v této kategorii existují připravené kořenící směsi, které dokáží chuť vyšperkovat a poskytnou masu lehce nasládlý či naopak pikantní nádech. Přesně tak, jak máte rádi.
✔️ Koření na grilovanou zeleninu
Grilovaná zelenina bývá útočištěm i pro ty, kteří jinak syrové zelenině příliš neholdují. Ugrilovat se dá v podstatě každá. Pokud ji navíc dobře okořeníte, můžete si vykouzlit opravdu lahodnou a zdravou přílohu.
Na grilovanou zeleninu si připravte osvědčené tipy jako hrubozrnnou sůl, česnek, tymián či rozmarýn. Nebo se vyzbrojte speciální kořenící směsi. Existují i takové přísady, které v sobě snoubí například různé koření připomínající chutě Trinidadu nebo Jamajky. Můžete si zeleninu podmanit kombinací pepře, česneku, koriandru, cibule, tymiánu, nového koření, zázvoru, skořice, hřebíčku, muškátového oříšku, chilli a celerové soli. Úplně nová intenzita chuti.
✔️ Domácí versus kupované
Jinými slovy, míchat si doma vlastní směsi či si je pořizovat u specializovaných prodejců, jakým je například vseprogril.cz? Profesionálně míchané směsi mají oproti vlastnoručně vyráběným tu výhodu, že obsahují protispékací a protipřipalovací ingredience, které jsou skvělým zlepšovákem a leckdy vám mohou zachránit výsledek celého jídla. Za nás je volba jasná.