Jak udit v elektrické udírně

Maso a klobásy nachystány, elektrická udírna připravena, jen vám pořád brání obavy se do uzení pustit? Domácím uzeninám se ty kupované nemohou vyrovnat. Víte, co obsahují. Všechny pochoutky si dochutíte podle vašich preferencí a ještě si užijete jedinečný kulinářský proces. Jak tedy správně udit? Poradíme vám. 

Uzení je tradiční způsob konzervace masa, který už znali naši dávní předkové. Kromě toho, že takto připravované speciality dlouho vydrží, nabízí samozřejmě jedinečnou chuť i vůni.

Připravit si můžete různé druhy masa, klobásy, párky, ryby, šunku nebo i sýry. Ano, uzení potřebuje několik hodin na přípravu, ale s moderními elektrickými udírnami vás to bude bavit. Jsou chytré, efektivní a snaží se vám ušetřit co největší námahu.

maso v udírně

 

Uzení v elektrické udírně krok za krokem

1. Zpomalte a snižte teplotu ✅

Proces uzení probíhá pomalu a při nízkých teplotách, vyzbrojte se proto trpělivostí. Opravdu to neuspěchejte, jinak si nepochutnáte na šťavnaté a lahodné uzenině. Obecně se udí mezi 40 až 100 °C, a to po dobu 1 až 8 hodin v závislosti na udírně. 

Do udírny vkládejte kvalitní maso (nebo jiné potraviny) dle libosti naložené, ale dbejte na to, aby bylo pořádně osušené. Žádná přebytečná voda. Mělo by mít pokojovou teplotu. Tím zajistíte, že ve stroji nezačne kondenzovat. Samotnou udírnu před vložením masa naopak předehřejte. Obvykle stačí zapnout půl hodiny až hodinu předem. Zbavíte se nežádoucí vlhkosti.

2. Nechte volně proudit vzduch ✅

Volné proudění vzduchu uvnitř udírny je dalším důležitým aspektem. Takže všechny ventily otevřít, prosím. Vzduch se musí dostat k masu, ale i z přístroje ven. Reguluje se tak teplota, která zůstane stabilní. Díky ní pak bude i uzení rovnoměrně a čistě zpracované. Obzvláště začátečníci by si měli cirkulaci dobře pohlídat. 

Maso je během uzení mnoho hodin pod vysokými teplotami, proto se také soustřeďte na vlhkost uvnitř komory udírny. Aby se vaše uzenina nevysušila, stačí do elektrické udírny vložit jakoukoli nádobku s vodou, která prostor zvlhčí.

3. Neotvírejte zbytečně dvířka ✅

Ideálně tedy nechte udírnu pracovat a nijak jí nevyrušujte. Neotvírejte dvířka, nenahlížejte dovnitř, nekontrolujte maso, abyste nenarušili zmíněnou cirkulaci vzduchu. Uzení by se tím zpomalilo nebo ve výsledku nedopadlo vůbec chutně. Spoléhejte maximálně na teploměr udírny, kterým můžete monitorovat průběh.

4. Udržujte čistotu ✅

Myslíme tím jednak elektrickou udírnu, která by neměla nést žádné stopy od posledního uzení, tak i štěpky nebo brikety. Tedy topidla, která ohřívají topnou spirálu elektrické udírny a mají vliv na plynulost uzení. Veškerý materiál musí být suchý, bez kůry, plísně a jiných nečistot. 

24d015b9-1cdb-482d-beed-a504a79027d9 2

Výhody elektrické udírny

Existuje několik typů udíren – vedle elektrických si můžete pořídit klasické dřevěné či plynové typy, případně současný trh nabízí i velmi praktické přenosné varianty pro příležitostné uzení.

Každá udírna má své pro a proti. Vždy volte podle potřeby a koukejte přitom na kapacitu a rozměry. Dneska si shrneme výhody těch elektrických.

☑️ Rychlejší uzení

Už jsme naznačili o pár řádků výše. Uzení vyžaduje trpělivost, ale elektrické udírny vám to čekání na oblíbenou delikatesu výrazně zkrátí. Udí se pomocí horkého kouře, jednoduše se nastavuje jeho teplota, většina elektrických udíren navíc pracuje na bázi digitálního systému, který se reguluje sám automaticky. Takže skoro žádné vaše úsilí. 

☑️ Snadná manipulace

Koupíte, dovezete, používáte. Nic nemusíte stavět ani mít bohaté zkušenosti s uzením. Samotné používání zvládnete sami doma, ovládání je intuitivní. Udírny bývají lehčí a můžete je umístit na zahradu, balkon i terasu. V nabídce jsou různé velikosti, záleží jen na vás, kterou upotřebíte.  

☑️ Dostupné palivo

Kvůli topení nemusíte do lesa pro dřevo. Stačí zajít pohodlně do obchodu pro piliny, štěpky nebo brikety. Řada udíren navíc vlastní zásobník paliva s automatickým podáváním, což vám opět značně ulehčí práci.  

☑️ Zdravotně nezávadný kouř

Máte zafixováno, že uzení je nezdravé, protože kouř může působit rakovinotvorně? Pokud budete udit nevhodně na klasice - tedy v dřevěné udírně oldschool způsobem, tak to ta nejzdravější varianta přípravy domácích uzených lahůdek určitě nebude. Nejsnadnější formu zdravého domácího uzení dnes ale ztělesňují domácí elektrické udírny, které jsou 100% zdravotně nezávadné a nevzniká při nich žádný škodlivý karcinogenní kouř.

☑️ Pár nevýhod také existuje

Pro někoho nemožnost topit kusovým dřevem může znamenat naopak přítěž. Oproti dřevěným či zděným bývají elektrické typy také dražší, připravte se tedy na vyšší pořizovací cenu. Elektrické udírny zprvu používaly hlavně profesionální gastro provozy, postupně si k nim našli cestu i běžní uživatelé. Někteří z nich však stále preferují klasiku, protože pro ně tyto moderní kusy ztrácí takovou tu tradiční uzenářskou atmosféru

 

Udírny Bradley a další tipy

 Pokud se zrovna poohlížíte po novém parťákovi na domácí uzení, na závěr vám dáváme tři konkrétní produkty z naší pestré nabídky. Inspirujte se a vyberte si tu pravou. 

☑️ Udírna Bradley Smoker Digital 6 roštů

Venkovní udírna, která automaticky generuje trvalý tok čistého kouře. Obsahuje digitální generátor, ve kterém si nastavíte teplotu, čas a intenzitu kouře. Do udírny se vkládají speciální dřevěné brikety. Jedna peleta pak vytváří chladný kouř po dobu 20 minut. Ten je čtyřikrát čistší než kouř, který produkují obyčejné udírny.



Podívejte si na další kvalitní kanadské udírny Bradley v naší nabídce.

 

☑️ Udírna BBQ digitální nerez BBDS-70 Simple Borniak

Nová vylepšená řada udíren Borniak s novým digitálním displejem, adaptérem kouře a dalšími výkonnostními vychytávkami – lepší izolací i vyšším výkonem topné spirály. Srdcem udírny je generátor kouře se zásobníkem na štěpku s automatickým podavačem. Po stranách má madla pro snadné přenášení a čtyři nožičky s nastavitelnou výškou pro maximální stabilitu. Ideální na BBQ, klasické uzení či douzování.

☑️ Udírna digitální Louisiana 

Elektrická udírna s digitálním ovládáním, kapacitou 25 kg a s možností udit až 24 hodin na jedno naplnění. Jedinečná díky proskleným dvířkům, která zamezí vaší potřebě otevírat udírnu a kontrolovat průběh uzení. Udírna nabízí dvojitou izolaci, stylový černo-šedý design, zvýšený stojan a vícepolohový regálový systém, který vám usnadní manipulaci.  

Hledáte ještě jinou? Prozkoumejte naši kompletní nabídku