Jak připravit maso na uzení bez láku?

Nakládaní do láku v Čechách je klasika. Jde to ale i bez toho a v dnešním článku vám poradíme, jak na to! 

maso na úzení - vseprogrill

Ať už se jedná o vepřové, kuřecí, hovězí nebo i ryby, tak má příprava masa na uzení pár zákonitostí. V první řadě je důležité maso očistit – tzn. zbavit ho blan, kostí, chrupavek a obecně všeho, co by vám při následné konzumaci určitě radost neudělalo. Maso poté vždy pořádně osušíme, abychom ho zbavili zbytečné vody a podobně.

 TIP: Například ryby můžete omýt a následně osušit – v případě pstruhů se tak zbavíme jejich slizkosti. 

Nakládání masa suchou cestou 

Každý nemá prostory a možnost nakládat si maso do láku. Keramický hrnec naštěstí můžete pohodlně nahradit vakuovačkou. Navíc je kořenění masa tímto stylem mnohem jednodušší. V případě, že chcete maso jen nasolit, ho prostě obalíte v soli a zavakujujete. Pokud chcete přidat nějaké koření, tak většinou platí, že méně znamená více. Uzení je samo o sobě cestou k výrazné chuti. Pokud se jí budete za každou cenu snažit přetlouct hromadou koření, nakonec zjistíte, že jste si vlastně spíš zabili přirozenou chuť.

vseprogrill - maso na sucho

 

My osobně doporučujeme přidávat: česnek, hořčičné semínko, bobkový list, anebo třeba badyán, kardamom, ale s nimi opatrně, to už jsou odvážnější koření. Při uzení hovězího masa jsou to ideální parťáci!

 

Takto naložené maso pomocí vakuovačky jednoduše zavakujujeme. Naše vakuová svářečka fólií Silvercrest bílé nebo černé barvě pěkně poslouží a bohatě vystačí všem domácím udičům a udičkám. 

Staření masa mokrou cestou

Zatoužili jste po vyzrálém mase na steaky? Nebo chcete nacpat udírnu slaninou v americkém stylu? Díky vakuovačce máte možnost i této cesty zrání masa. Tomuto procesu se říká zrání mokrou cestou – nebo také tzv. „staření“. Suchou doma bez speciální lednice za desítky tisíc stejně nedocílíte. I když viděli jsme, že šikovný český kutil dokáže z obyčejné lednice na nápoje vyrobit cokoliv.

vseprogrill maso ve vaku

Na druhou stranu v případě masa a jeho vyzrávání je opravdu nutné dodržet veškeré hygienické standarty, protože i drobné zaškobrtnutí se trestá nemilou zkušeností, která nemusí skončit vesele. Proto vždy maso, které chcete takzvaně „stařit“ berte do rukou zásadně v rukavicích, ideálně nitrinových. Maso takto zraje ve vlastní šťávě i několik týdnů. 

Proležení masa ve vakuu je hračka

Oproti nakládání v láku zcela určitě. Prostě maso nakořeníte, zabalíte, vysajete vzduch vakuovačkou a jde se do lednice. Zrání je mnohem rychlejší než v láku, takže už po týdnu můžete vesele udit. Maso stačí ze sáčku vyjmout, opláchnout od soli a koření, řádně osušit a poté vložit zasušit do udírny Borniak, Bradley nebo Smooking.

 

Ideální zrání ve vakuu je 14 dní. Někdo nechává maso i déle, ale za nás je to zbytečné. Po 14 dnech, při správném nakořenění, je vepřové i hovězí maso obvykle ideálně připravené na uzení. U kuřecího masa stačí samozřejmě i kratší doba.

Ryby je zbytečné vakuovat – lépe uděláte, když je rovnou naložíte do láku na pouhých 24 hodin. Nicméně kdybyste se chtěli i v případě ryby vyhnout láku, mrkněte, jak jsme připravili luxusního uzeného pstruha. Jde to, ne že ne. Ale všem skalním fanouškům nakládání do láku vzkazujeme, ať to někdy zkusí i jinak.

Nakládání ryby - vseprogrill