Milovníci křupavé pizzy s nadýchanými okraji pozor! Dost možná vás také zaujme letošní zahradní trend, kterým se staly pizza pece na dřevěné pelety a plyn. Jak na ty plynové, jaké jsou jejich základní vlastnosti a čím si získají i vás se dozvíte v následujícím článku.
Pravá neapolská pizza se peče na vysokou teplotu 400 – 500 °C. Doba pečení odpovídá maximálně dvěma minutám, což běžná domácí trouba prostě nezvládne. My bychom v první řadě doporučili pizza pec na plyn 34 cm od značky Cozze. Ideální je pořídit jí rovnou i s originálním stolem pro pec na pizzu Cozze, který zajistí bezpečné umístění. Tento stůl má výhodu, že se s ním dá lehce manipulovat za pomoci uzamykatelných koleček. Pec tak můžeme mít schovanou a případě použití si s ní jednoduše přejet pod pergolu. Bude tedy podobně kompaktní jako klasický zahradní gril. Dále tento stolek má výsuvnou plochu na odložení čerstvě upečené pizzy, což je také velké plus.
Jak na správně zacházet s pizza pecí?
Před použitím musíme pec předehřát. Ideálně 20 minut před vkládání první pizzy vytopíme pec na maximum. Pec má integrovaný teploměr, a když ukazuje přes 400 °C, tak ji máme dobře připravenou. Fajnšmekři si měří přímo teplotu kamene infračerveným teploměrem Cozze, který by měl mít přes 400 °C.
Před vložením pizzy, teplotu pece stáhneme na minimum. Pec a kámen již naakumovaly potřebnou teplotu a vysoké plameny by nám spálily naší pochoutku. Pizzu musíme po celou dobu pečení bedlivě sledovat a otáčet, vzhledem k vysoké teplotě je velice jednoduché pizzu připálit. Pizzu nejdříve necháme 40 až 60 sekund péct. Když je těsto ze spodu propečené a okraje vyběhnuté, začneme ji otáčet pizza lopatou. To je nenahraditelná pomůcka - něčím jiným bychom se těžko pod pizzu dostali a hrozilo by protržení. (odkaz na lopatu)
Jakmile má pizza tu správnou barvu, tak ji vyndáme přímo na krájecí podložku Cozze, necháme cca minutu odpočinout a nakrájíme pizza kráječem Cozze. Klasický nůž by mohl pizzu roztrhat.
TIP: Pizza pec Cozze musí být umístěna v bezvětří jinak těžko dosáhneme požadované teploty.
Jak jednoduše vyčistit pizza kámen?
Může se stát, že nám kousek pizzy odpadne na kámen, nebo dokonce se celá připeče ke kameni a roztrhá se, pizza kámen pak vypadá, že by se spíš hodil do popelnice než, aby se na něm ještě něco peklo. Ale stačí zachovat chladnou hlavu. Počkáme, až kámen vychladne a sundáme co se dá. Pak pak nám bude nejlepším pomocníkem ocelový kartáč.
Jakmile na kameni zůstanou už drobnější zbytky, které bychom už horko těžko odstraňovali, vložíme ho špinavou stranou dolů zpět do pece, kterou rozpálíme na maximální možnou teplotu. Pec necháme naplno běžet 30 minut, pak ji vypneme a necháme vychladnout. Poté kámen v rukavicích opatrně vyndáme a jednoduše sfoukneme popel pryč. Detaily můžeme doladit vlhkým hadříkem. Důležité je nechat kámen pořádně vychladnou jinak může prasknout.
Jaké jsou výhody pizza pece na plyn?
Pizza pece aktuálně dělíme na 2 druhy: na plyn a dřevo/pelety. Náš poslední recept jsme realizovali na pizza peci na plyn Cozze ve velikosti 34 cm, která, stejně jako plynový gril, disponuje extrémní pohodlností.
V realitě to vypadá takto: připravíme si pizzu, otočíme kolečkem a pec se roztopí na požadovanou teplotu. Pokud potřebujeme menší plamen, během pár vteřin ho můžeme stáhnout a můžeme vkládat pizzu, která je za pár minut hotová. Není vůbec třeba přemýšlet, jak velké poleno vložit, aby se pizza neopalovala, a zároveň byla pec dostatečně rozpálená.
Pec váží pár kilo, takže s ní může manipulovat i jedna osoba. Je relativně skladná, můžeme ji přes zimu mít v garáži či někde komodě. Zároveň není nutné pro její používání vlastnit zahradu nebo prostornou terasu. Dobře se vejde i na větší balkon či přístřešek. Maximální teplota je přes 400 °C, což bohatě stačí. (Testováno venku při okolní teplotě 20 °C)
Pro větší jedlíky bychom doporučili větší verzi této pece, která se může pochlubit prostorem pro 43 cm velkou pizzu. Ale vzhledem k tomu, že jedna pizza se peče cca 120 sekund, tak to není problém v rámci jednoho večera udělat pizzy dvě a více (stejně budete mít připravené těsto). Pro většinu lidí je 30 cm pizza dostatečně velká porce.
Při použití správných surovin, chutná pizza z pece Cozze opravdu jako z prosluněné Itálie. Za nás maximální spokojenost a doporučení všem, kteří by své grilovací seance chtěli ozvláštnit něčím opravdu originálním a užitečným. Příště dáme vědět, jak jsou na tom ostatní značky a typy pecí.