Že se sekáná dá dělat pouze v troubě nebo na grilu? Omyl – v elektrické udírně to jde také. Jasně, bude to trvat trochu déle, ale na konci budete mít parádní nakouřenou sekanou, která díky použití BBQ omáčky a RUB koření, bude mít i originální chuť a vůni.
Suroviny
- 1,2 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)
- 6 pol. lžic kečupu
- 5 g soli
- 5 g pepře
- 7 stroužků česneku
- 3 žloutky
- 3 velké cibule
- 6 plátků toast. Chleba
- 200 ml mléka
- BBQ koření Rub Me Red Cajun od Angus&Oink
- BBQ omáčka Memphis Sweet&Smokey od GrateGoods
Postup:
- Nakrájíme toastový chléb na kostičky zhruba a zalijeme mlékem. Promícháme a necháme chvilku odpočívat, aby si chleba natáhl vlhkost z mléka.
- Připravíme si suroviny, které je potřeba oloupat, nakrájet apod. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme nebo nakrájíme na malé kousky.
- Všechny suroviny kromě kořenícího rubu promícháme s masem a uděláme z něj masovou směs, kterou rozprostřeme na stůl / plech.
- Takto rozprostřenou směs posypeme rubem – uděláme souvislou vrstvu koření a celé to ještě jednou promíchneme. Mícháme tak dlouho, dokud se nám směs nezačne lehce lepit na ruce.
- Vezmeme si formu na chleba nebo sekanou (prostě to, co máte k dispozici), vysteleme ji potravinovou folií a naplníme směsí. Formu následně otočíme, a vyndáme sekanou, která nám zůstane zabalená ve folii. To je důležité pro další krok.
- Maso z formy vložíme i s potravinovou fólií do mrazáku na cca 3 hodiny. Směs nesmí být zmrzlá, ale musí být lehce namrzlá, aby se nezlomila. Pokud vezmeme směs do ruky, musí zkrátka držet tvar.
- Pustíme udírnu v našem případě Borniak UWD-NT-150, nastavíme teplotu 120 °C a dosypeme štěpku (generátor ještě nepouštíme). Na sekanou jsme použili štěpku z olše.
- Vyndáme směs z mrazáku a posypeme rubem. Ideální je posyp po celém obvodu včetně spodní části.
- Následně ji přesuneme na plech a dáme ji do udírny. Poté pustíme generátor kouře a necháme ho kouřit a dělat svoji práci.
- Po cca 60-90 minutách změříme teplotu uvnitř sekané. Hlídáme si teplotu kolem 68-69 °C. Při této teplotě sekanou potřeme BBQ omáčkou a necháme ji v udírně dojít do interní teploty 71-72 °C.
- Po pomazání BBQ omáčkou již můžeme vypnout generátor kouře. Po cca 20-30 minutách sekanou vyndáváme.
Sekanou můžeme podávat s kyselou okurkou, mini cibulkami, bramborovou kaší nebo i s chlebem. Prostě tak, jak to máte rádi!
TIP na závěr: Do sekané můžete přidat drcené chilli nebo najemno nakrájené nakládané cibulky.