Dehtování: nepřítel všech fanoušků uzení

Máte připravenou domácí udírnu, perfektně vybraný kousek masa a snažíte se dělat všechno tak, jak se má. Přesto je vaše maso (či sýry atd.) po vyuzení černé. To znamená, že jste se setkali s dehtováním. Žádnou paniku. Něco takového zažil každý uzenář. V dnešním článku si ukážeme, jaké faktory dehtování způsobují a jak se jim vyhnout. A příště už z udírny vytáhnete perfektně vyuzené maso.

jak-udit-zdrave

✅ Důležitý je správný výběr dřeva

Bez dřeva se žádný majitel udírny neobejde. Zde je ale klíčový výběr toho správného dřeva. Raději se vyhněte dřevu s kůrou - je to proto, že kůra příliš nehoří, ale spíše doutná. A díky tomu může docházet k černání udírny i výrobků. Také si pohlídejte, zda je vybrané dřevo (případně piliny či štěpka) pořádně vyschlé. Bude totiž lépe hořet a tím se sníží riziko dehtování. Určitě také víte, že do udírny v žádném případě nepatří podpalový materiál napadený hnilobou, chemicky ošetřený, se zbytky barev či jiných nátěrů. Díky dobrému dřevu dosáhnete při uzení skvělých výsledků, na kterých si pochutnáte nejen vy, ale i vaši přátelé.

✅ Záleží na ohništi

Už máte vybraný ten správný druh dřevěného podpalu? Výborně. Je čas založit oheň. I zde nastávají příležitosti dehtu a zničení vašich uzených výrobků. Zde hodně záleží na tom, jaké máte vlastně ohniště, jak dlouhá je cesta k udírně, zvolený materiál i velikost udírny. Faktorů je mnoho a je potřeba si vlastní míru topení v ohništi vyzkoušet sám. Někdy to pár pokusů vezme, ale jakmile to vychytáte, máte vyřešeno. Všeobecně ale platí, že nestačí, pokud oheň jen doutná - musí hořet. Díky tomu projde kouř udírnou rychle a nebude tedy docházet k dehtování. I kvůli tomuto neduhu je maximálně vhodné vaši udírnu před použitím řádně prohřát

✅ Pozor na rosnou teplotu

Teplota patří mezi další důležité faktory při úspěšném uzení. Zde je pro úspěch důležité, aby byla teplota kouře vždy vyšší, než rosná teplota - u štěpky například 35 °C, u kusového dřeva 45 °C. Jinak totiž může docházet ke kondenzování kouře a tedy i dehtování. Výsledné maso pak není ani lákavé na pohled, ani příliš chutné. Na nízkou teplotu kouře jsou náchylnější zděné či neizolované plechové udírny. Pomoct si můžete třeba dřevěným obložením. Pro fajnšmekry existují také teploměry do spalinové cesty - díky nim můžete hlídat teplotu kouře po celou dobu, nebo při vstupu do komína. Budete tak moci rychleji a lépe reagovat na aktuální situaci a snížíte riziko udícího neúspěchu. 

✅ Rychle dovnitř, rychle ven

Je potřeba si také pohlídat, zda se kouř v udírně zbytečně nemotá. Správně by měl udírnou pouze rychle prolétnout. Díky větší cirkulaci kouře uvnitř udírny totiž dochází k ochlazování kouře a tím pádem i kondenzaci. Povrch udírny i uzených výrobků je celý černý a v případě potravin i nepoživatelný. Za špatné cirkulování vzduchu v udírně může obvykle nevhodná poloha komínu - například je ve špatném sklonu, na špatném místě či je příliš krátký.

✅ Uzení studeným kouřem

V případě, že se chcete dehtování vyhnout úplně a troufáte si na delší uzení (ale s velkou odměnou), určitě doporučujeme zkusit i uzení studeným kouřem. Je trochu časově náročnější, ale výsledek skutečně stojí za to. Navíc je zde riziko dehtování skutečně nízké, stejně jako teplota, při které se udí (cca do 30 stupňů). Výhodou jsou uzeniny, které jsou nejen chuťově výborné, ale pro nás i lépe stravitelné. Některé z našich udíren navíc možnost studeného uzení přímo nabízení. Stačí pak zapnout a za pár dní si vyuzené sýry či maso vyzvednout. 

 

Elektrickou, dřevěnou nebo zděnou?

Zatím ještě domácí udírnu nevlastníte, ale už sbíráte všechny potřebné informace? Na výběr máte z několika druhů. Takovou klasikou, kterou můžete vidět i na starších zahradách, jsou zděné udírny. Ty dobře drží teplo, ale zato může být náročné je pořádně roztopit. Často však bývají poměrně velké.

 dehtovani

☑️ Dřevěná udírna

Varianta domácí udírny je také dřevěná udírna. Ta hezky vypadá, snadno ji přesunete, ale efektivita uzení by mohla být i lepší. 

☑️ Elektrická udírna 

Pokud se do uzení masa, sýrů, ořechů i všelijakých pochutin chcete pustit v moderním stylu, sáhněte po udírně elektrické. Uzení s nimi je totiž skutečná pohoda - můžete velmi dobře regulovat vnitřní teplotu a zároveň se elektrická udírna rychleji vytopí. Díky tomu si na vašich uzených pokrmech můžete pochutnávat rychleji. Výhodou je také možnost experimentovat s různými druhy dřeva pro uzení. Elektrickou udírnu navíc snadno přesunete tam, kde ji zrovna potřebujete.

 jak-predejit-dehtovani

Ať už zvolíte jakoukoliv formu domácí udírny, rádi vám s výběrem poradíme a doporučíme i vhodné příslušenství tak, aby bylo uzení zábava.