Otázky ohledně elektrických udíren samozřejmě vítáme a rádi vám na všechny odpovíme a osobně poradíme. Nicméně sezóna je v plném proudu a aktuálně se nám stává, že se několik otázek stále opakuje. Chceme vám vyjít vstříc, tak jsme je sepsali a připojili i odpovědi. Vítejte ve světě domácích elektrických udíren a pojďme na to!
Co si můžeme v udírně připravit?
Uzení je v Česku na vzestupu a patří k tradiční úpravě, tedy konzervaci, masa. Má u nás podobnou tradici jako například houbaření nebo pivní kultura. Dá se říci, že domácí uzení patří ke koloritu českého venkova. Dnes díky dostupnosti elektrických udíren se uzení přesouvá i do větších měst a stává se z něho trend, který lze porovnávat s oblíbeností například grilování.
V domácích udírnách si můžeme připravit téměř vše – od masných výrobků jako jsou klobásy a salámy, přes domácí uzené maso (v tuzemsku zpravidla ryby a vepřové – udit se ovšem dá i hovězí nebo samozřejmě kuřecí maso). Jednotlivé recepty a postupy najdete v sekci Recepty.
Jaké jsou rozměry domácí udírny?
Pokud si stavíte udírnu na míru, pak žádné limity defacto nemáte. Můžete si prostě vybudovat udírnu dle svých představ. Nicméně je to mnohem náročnější, jak finančně, tak fyzicky, než když si pořídíte elektrickou udírnu. V tomto sektoru je velikostí samozřejmě také více, ale nejvíce se preferují dvě.
Zjednodušeně řečeno klasické elektrické udírny Bradley, Borniak a Smooking mají rozměry na cca 15 kilo masa či masných výrobků. Větší udírny stejných značek pak nabízejí rozměr, který pojme až 30 kilo masa. Takové udírny využívají také profesionálové v oblasti výroby uzenin.
Co musí mít domácí udírna?
Elektrické udírny musíte vybavit převážně kvalitní dřevěnou štěpkou, nejlépe pak přímo od výrobce jednotlivých modelů udíren. V případě Bradley pak výrazně doporučujeme kupovat pouze originální udící puky.
Dovybavit si udírnu můžete řadou příslušenství. Určitě doporučujeme teplotní sondu (teploměr), kterým změříte teplotu v jádru výrobku. Udírny jsou sice vybavené teploměry, ale ty vám ukazují jen teplotu uvnitř udící skříně. Ta navíc může kolísat dle toho, kde se v udírně sonda nachází. Proto je vždy dobré mít více teploměrů, abyste docílili toho nejlepšího výsledku a měli teplotu uvnitř udírny i výrobku pod kontrolou. Vyberte si z naší pestré nabídky teplotních sond a teploměrů.
Pořídit si můžete také další háčky na ryby, udící tyče a profesionální čisticí prostředky pro udírny.
Co je generátor kouře? Dobrý sluha i pro domácí udírny vlastní výroby!
Máte na zahradě po dědovi zděnou, železnou nebo dřevěnou udírnu a trápíte se velkou spotřebou dřeva? Moderní trendy naštěstí přicházejí v podobě dýmboxů (neboli generátorům kouře) i k majitelům klasických udíren.
Výhodou je jednoznačně ekonomičtější uzení – udíte dřevěnou štěpkou, takže nespálíte tolik dřeva. Máte kontrolu nad distribucí kouře – nemusíte uzeniny, maso a tak podobně zakuřovat po celou dobu procesu uzení. Navíc můžete samozřejmě udit i studeným kouřem, což využijete pro velkou řadu receptů. Vyberte si z nabídky našich dýmboxů.
TIP: Dýmbox dobře poslouží i u modelů elektrických udíren, které nemají vlastní dýmbox.
Jak vylepšit chuť uzeného masa?
Nebojíte se experimentovat? Chcete posunout chuť vašich výrobků úplně jiným směrem?
Ovlivnit chuť můžete výběrem následujících věcí:
- Udící štěpce
- Kořenících směsí a láků
- Bylinek na uzení
V této oblasti platí, že méně je někdy více. Proto to nikdy nepřehánějte. Na druhou stranu – jemné detaily můžou posunout vaše uzené do opravdového kulinářského nebe. Ideální je přemýšlet už při výběru udící štěpky o tom, jak budete chtít mít výrobek nakořeněný a jakou chuť vlastně hledáte. S tím se pojí samozřejmě i výběr kořenící směsi a bylinek na uzení.
Experimentujte, zkoušejte a hledejte svou ideální chuť. Univerzální pravidlo – přesné návody neexistuje a každý milovník uzení má své vlastní postupy. Jen cvik a praxe vám přinesou vytoužené výsledky.