Začalo jaro a s ním i nová grilovací sezóna, což je vždy skvělý způsob, jak strávit čas s rodinou a přáteli, užít si počasí a pochutnat si na skvělých jídlech. Pokud jste právě vytáhli z garáže či půdy gril a plánujete jarní grilování, je důležité nejprve gril pečlivě nachystat, vyčistit a poté vybrat ideální typy jídel pro chladnější večery.
Příprava grilu na novou sezónu
Při přípravě grilu na novou grilovací sezónu je důležité provést několik kroků, aby byl gril připraven na bezproblémové grilování. Nejprve je třeba gril důkladně vyčistit od zbytků popela, tuku a dalších nečistot. K tomu lze použít speciální čisticí prostředky, za nás doporučujeme např. výkonný čistič Fusl.
Poté je dobré zkontrolovat stav grilovacích roštů, případně je vyměnit. Pokud si zakoupíte kvalitní gril z naší nabídky, nebudete muset tuto záležitost několik let vůbec řešit. Dále si zkontrolujte, zda jsou grilovací nástroje, jako například: kleště, vidličky a kartáče, v dobrém stavu a připravené na použití. Pokud ne, veškeré příslušenství seženete zde. Je také důležité ověřit, zda máte dostatek paliva na grilování. Všechny tyto kroky zajistí, že bude váš gril připraven na bezproblémové a bezpečné grilování.
Při grilování (nejen na jaře) je důležité pamatovat na bezpečnost. Pokud grilujete na uhlí, mějte na paměti, že uhlí může způsobit požár. Proto je důležité umístit gril na bezpečné místo, daleko od hořlavých materiálů, jako jsou tráva, listí nebo stromy. Dále se ujistěte, že máte k dispozici dostatek vody nebo hasičské přístroje v případě, že by došlo k požáru. Dále je také důležité mít gril umístěn na pevném a rovném povrchu, abyste předešli případnému převrácení a úrazu.
Během grilování je také důležité dbát na správnou teplotu uvnitř grilu a na to, aby bylo maso dokonale propečené, aby nedocházelo k přenosu nemocí z potravin. Pokud se chystáte grilovat venku, je také dobré sledovat předpověď počasí, aby vás případný déšť nepřekvapil a grilování vám nezkazil.
Co grilovat na jaře
Grilování na jaře je oblíbenou venkovní aktivitou mnoha lidí (včetně nás), a kromě klasických pokrmů jako jsou maso, klobásy, ryby a zelenina, existuje celá řada dalších chutných a zajímavých tipů na jarní grilování. Společný jmenovatel? Rychlost. Jasně, briskety a žebra lze dělat v peletovém grilu po celý rok, to je známý fakt. Jenže konečně přišel čas dlouhých slunných večerů, tudíž je ideální čas i pro ostatní typy grilů. Na druhou stranu, teplotní rekordy ještě nějaký pátek nejspíš padat nebudou, tudíž sezení u grilu do pozdních večerních hodin nemusí být vzhledem k chladným nocím ještě tolik příjemné…
Tak čím začít?
1. Burgery – na verzi s trhaným masem bychom ještě počkali, ale teď je ideální čas na pořádný cheesseburger nebo zkrátka na jakýkoli typ burgeru máte rádi. Možností jsou stovky.
2. Kuřecí prsa – kuřecí maso je obecně lehké, zdravé a taky rychle hotové, což je skvělá kombinace pro jarní období. Navíc lze kuřecí prsa (ale i ostatní kuřecí maso) snadno grilovat na všech typech grilů. Kuřecí prsa lze také snadno ochutit různými kořením a marinádami, aby získalo ještě více chuti. Jenom opatrně, ať není příliš vysušené. Často je to o teplotě, správné hodnoty poradíme zde.
3. Krůtí špízy – krůtí maso má podobné vlastnosti jako maso kuřecí, ale může být chutnější a šťavnatější. Mnoho fanoušků grilování s ním pracuje dokonce radši. Ale i pro krůtí maso platí, že je poměrně rychle hotové. Dáme vám jeden konkrétní tip – zkuste naše krůtí špízy.
4. Ryby – další skvělá volbou pro jarní grilování. Ryby jsou zdravé a nabízejí mnoho výživných látek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny. Grilované jsou navíc jsou velmi chutné. Můžete zkusit filet grilovaného lososa nebo pstruha. Pokud se bojíte, že ryby se na grilu lehce přichytí, zkuste je grilovat na speciálním roštu.
5. Zelenina – aneb a co k tomu. Grilovaná zelenina nabízí skvělou chuť a je snadná na přípravu. Navíc se znovu dá snadno sehnat v dobré kvalitě. Můžete zkusit grilované papriky, cibuli, cuketu, baklažán nebo dokonce i kukuřici s máslem a solí. Zelenina lze snadno ochutit olivovým (nebo ochuceným) olejem, solí, pepřem, paprikou nebo taky i marinádou z bylinek. Jako příloha se pro jarní grilování hodí skvěle hodí také čerstvé jarní saláty s čerstvými bylinkami.
6. Ovoce – ano, i ovoce lze grilovat! Grilované ovoce nabízí sladkou a ovocnou chuť s jemným grilovaným aroma. Navíc to také nebude trvat moc dlouho. Můžete zkusit grilovaný ananas s medem a skořicí, banány, broskve nebo hrušky. Grilované ovoce lze podávat jako dezert s tvarohem nebo smetanou. Určitě to zkuste, nebudete litovat!