Pro někoho možná matoucí název 3-2-1 je velmi známý např. mezi americkými pit mastery.
Jedná o metodu, kdy se grilovaná žebra připravují 6 hodin na 3 fáze.
Výsledným produktem jsou pak krásně zauzená, šťavnatá žebra, plná chutí od perfektních marinád a koření, která se krásně téměř rozpadají. Ale zase to nesmí být moc, aby maso od kostí samo odpadalo. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet a pravděpodobně zjistíte, že jste lepší žebra ještě nejedli.
Co budeme potřebovat na žebra:
4 kg vepřových žeber (my jsme tentokrát použili vepřová, příště budou hovězí, recept by měl být totožný i na hovězí - vyzkoušíme)
BBQ koření Sweet Rub o’Mine Apple Chipotle 264g Lambert´s
BBQ grilovací omáčka Sweet apple Chipotle sauce 439g Kosmo´s Q nebo můžete vyzkoušet i BBQ grilovací omáčka KC Competition 575g Three Little Pigs, která se k žebrům skvěle hodí
Jablečný vinný ocet
Jablečný cider
Třtinový cukr
Máslo
Alobal nebo řeznický papír
Suroviny na Coleslaw:
1 hlávka zelí
2 řapíkatý celer - 2 stonky
3 mrkve
½ lžičky soli
200 ml majonéza
1 zakysaná smetana
Dresing:
4 lžíce cukru
4 lžíce slunečnicový olej
4 lžíce jablečný ocet
½ lžičky soli
Nakořenění žeber den dopředu
Na pekáček s mřížkou si připravíme pěkně ořezaná žebra. Pomažeme je lehce hořčicí, aby na nich drželo koření a začneme tzv. rubem - sypkým kořením. My tentokrát použili oblíbenou kombinaci apple chipotle, která je k vepřovému ideální. Jedná se o rub BBQ koření Sweet Rub o’Mine Apple Chipotle 264g Lambert´s. Žebra jsme z obou stran pořádně posypali a zbylé koření pod mřížkou jsme si sesypali a pokryli s ním všechny strany. Nyní maso dáme přes noc do lednice. Mřížka v pekáčku je důležitý prvek, protože k masu má v lednici přístup vzduch ze všech stran a maso neleží ve šťávě a bude pěkně křehké a dobře nakořeněné.
Roztopíme gril. Použili jsme peletový od značka Louisiana a je to jedním slovem bomba. Díky kouři z pelet mají krásný tzv. kouřový prsten a jsou i pěkně zauzená. Použili jsme jablečné pelety a gril Louisana Premier 800.
1. fáze - 3 hodiny grilování na sucho
Gril si rozpálíme na 90 °C a jdeme do první fáze, která trvá 3 hodiny. Maso vložíme na horní mřížku do rozpáleného grilu a necháme ho tam 3 hodiny dělat.
Žebra položíme na gril kostmi dolů. Maso jednou za hodinu zkontrolujeme a můžeme ho postříkat rozprašovačem s jablečným ciderem, aby nebylo vyschlé a aby do sebe nabralo co nejvíce kouře a bylo pěkně zauzené.
2. fáze - 2 hodiny grilování ve šťávách
Maso si sundáme z grilu a připravíme si alobal. Teplotu grilu si nastavíme na 125 °C.
Na alobal si dáme pár plátků másla a třtinový cukr. Žebra položíme kostmi na tento podnos a zopakujeme to samé ze shora - opět posypeme maso hnědým cukrem a dáme na něj pár kousků másla - pro jemnost a finální chuť. Nyní z alobalu okolo masa vytvoříme takové mantinely okolo masa na šťávu. Do vytvořené “loďky” na maso nalijeme vinný ocet a cider. Poctivě pár lžic tak, aby bylo dostatek šťávy. Alobalovou loďku se pokusíme uzavřít a pomocí dalšího alobalu jí zabalíme tak, aby byla vzduchotěsná a vše se mohlo uvnitř pěkně dusit. Žebra neotáčíme a dáme si pozor na to, aby kosti neprotrhly alobal, protože by pak vše vyteklo do grilu. Klidně můžeme použít více vrstev…
3. fáze - 1 hodina glazovací omáčka a finální grilování
Maso opatrně sundáme z grilu. Dáme si pozor, aby se alobal neprotrhl a abychom se nepolili a neopařili horkou šťávou ze žeber. Šťávu si slijeme do nějaké misky a žebra vložíme znovu na gril. Vezmeme omáčku a marinovací štětec. Maso pěkně potřeme z horní strany pravidelnou vrstvou omáčky. Není třeba jí dávat zbytečně moc, stačí aby maso mělo takovou pěknou glazuru.
Grilujeme takto nějakých 40 min a pak celý proces s omáčkou ještě zopakujeme na posledních 20 minut. A žebra z říše snů jsou ready! Budeme k nim servírovat domácí salát Coleslaw a bramborovou kaši.
Příprava salátu Coleslaw
Vytuněný coleslaw, který je lehký díky zakysané smetaně a zelenině. A zároveň trošku nakyslý, díky jablečnému vinnému octu, který se perfektně hodí k celému receptu.
Nakrouháme si zelí. Řapíkatý celer si nakrájíme na drobné kousky. Do větší misky dáme směs zelí a celeru a přidáme půl lžičky soli. Vše pořádně promícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odpočívat alespoň 24 hodin (nemusíme, ale je to o dost lepší, když zelí pustí vodu).
Zelí občas promícháme, třeba 3 - 4x za celou dobu. Poté slijeme vodu, které zelí pustilo. Nakrájíme si mrkev a přidáme jí do misky se zelím a celerem. Přidáme majonézu, zakysanou smetanu a zálivku a vše pořádně promícháme.
Na zálivku budeme potřebovat:
4 lžíce hnědého cukru
4 lžíce slunečnicový olej
4 lžíce jablečný ocet
½ lžičky soli
Vše rozmícháme, aby v dresingu nebyly krystaly cukru a soli.