Další grilovací sezóna je za námi. A čeká nás vyčištění, zazimování a uložení grilu na další sezónu. A i když čištění grilu není zrovna oblíbenou činností, je nezbytné pro všechny, kteří si váží dobrého jídla, svého grilu i zdraví. V případě, že ho neustále odkládáte si akorát zvyšujete objem práce i riziko, že se gril poničí.
Ať už máte gril elektrický, na plyn, uhlí nebo štěpku, nezanedbávejte jeho pravidelnou údržbu. Čistý gril je základem pro povedený pokrm a obětovat 10 minut úklidu po každém použití přece až tak nebolí, ale výsledky jsou znát. Přinejmenším na konci sezóny gril důkladně vydrhněte. Pokud patříte mezi obzvlášť vášnivé grill mastery, vyhraďte si čas na hloubkové čištění grilu jednou za měsíc.
Důvodem není jenom estetika, dobrý dojem na hosty a nerušený požitek z jídla. Připečené zbytky na roštu jsou věčným zdrojem bakterií a karcinogenních látek. Když se navíc spálenin usadí hodně, mohou vést k nerovnoměrnému ohřívání grilu, jeho rychlejšímu opotřebení nebo až úplnému zničení. Mastnota a špína na mřížce zase přináší riziko náhlého vzplanutí, které snadno způsobí újmu nejen na majetku.
Způsob čištění se samozřejmě liší podle typu grilu. Existuje ale několik obecných doporučených rad, kterými je třeba se vždy řídit:
- Při čištění grilu začínejte roštem a věnujte mu nejvíce pozornosti.
- Připečené kousky i mastnota jdou lépe dolů, když je gril ještě teplý.
- Připravte si vhodný kartáč, čisticí prostředek a hadřík přímo na gril.
- Co se vleze a může, dejte do myčky nebo nechte odmočit přes noc.
- Po vyčištění nezapomínejte gril uložit pod kvalitní kryt na gril.
Čištění plynového grilu a grilu na dřevěné uhlí
Jak plynový gril, tak gril na dřevěné uhlí potřebuje před vyčištěním pořádně vypálit. Ideálně po každém použití ho proto rozpalte na maximum, aby v něm shořely všechny uchycené zbytky jídla a tuku. Zavřete víko a počkejte alespoň 15 minut nebo do té doby, než se z grilu přestane kouřit. To je znamení, že se můžete pustit do úklidu.
U plynového grilu vypněte a odpojte plynovou lahev. Zkontrolujte její nezávadnost a odložte ji na vzdušné suché místo. Pak kartáčem vydrhněte uhlíkové zbytky z horkého roštu. Když gril vychladne, vyjměte rošt, mřížku i hořáky a nechte je odmočit v kyblíku s teplou vodou. Mezitím z grilu sundejte vše ostatní, co jde, a vypucujte gril z obou stran za pomoci houbičky a šetrného čisticího prostředku. Nakonec hadříkem dočištěte odmočené části a důkladně gril vysušte.
U grilu na dřevěné uhlí je důležité po každém použití vysypat popel, jinak se může v kotli hromadit vlhkost a s ní nepříjemné riziko plísní a rezivění. Jakmile vypálený gril zbavíte popele, rozeberte ho a kotel vypláchněte. Na prázdnou vanu vám vystačí zahradní hadice. Na rošt použijte vhodný kartáč, případně mýdlovou vodu a houbičku. Se zašlou špínou zatočí vhodný saponát.
Na nerezový gril opatrně
Také u čištění nerezového grilu se postupuje podobně. Po dostatečném nahřátí a rozebrání grilu se pusťte do oškrábání roštů kartáčem, omytí víka i vany grilu mýdlovou vodou.
U vnější část grilu zbystřete. Aby si plášť z nerezové oceli uchoval luxusní dojem co nejdéle, potřebuje speciální péči. Nejdřív ho očistěte vlhkým hadříkem z mikrovlákna, pak ho ošetřete ochranným přípravkem na nerez. Používejte výhradně přípravky určené na vnější části nerezových grilů. Běžný přípravek na domácí spotřebiče může povrch znehodnotit.
Většina výrobců nabízí tyto prostředky přímo pod vlastní značkou, nejjistějším krokem je proto vybírat od nich. A pokud si to chcete ještě víc usnadnit, značka Weber dokonce poskytuje kompletní sadu pomůcek na čištění nerezových grilů.
Čištění elektrického kontaktního grilu
S elektrickými kontaktními grily je práce trošku složitější, protože musíte dávat extra pozor, aby se voda nedostala do elektroniky. Naštěstí je většina z nich je dnes vybavena vyjímatelnými částmi, které dáte do myčky nebo odmočíte v dřezu. Pokud váš elektrický gril odnímatelné části nemá, použijte vlhký ubrousek. Tím bezpečně odstraníte povrchovou špínu z rozehřátého grilu, zbylou mastnotu pak vytřete dosucha papírovými utěrkami.
Na větší nečistoty vyzkoušejte speciální prostředek na připáleniny nebo čepel grilovací škrabky. Ale opatrně, abyste neponičili povrch. Vnější části grilu věnujte péči nakonec a přizpůsobte ji materiálu, ze kterého je gril vyroben. A hlavně – nezapomeňte před čištěním gril vypnout a vytáhnout ze zástrčky!
Jak nejlépe vyčistit rošt
Nehledě na typ grilu vždy věnujte největší pozornost čištění roštu – právě on hraje při grilování klíčovou roli a přichází do kontaktu s jídlem. V žádném případě na něj proto nepoužívejte přípravky, které obsahují benzín, ředidla nebo silné kyseliny.
Když je rošt ještě horký, půjde čištění snadno jen za pomocí vlhké utěrky a kartáče. U klasického drátěného roštu se vám bude hodit kartáč ve tvaru trianglu, který si díky široké hlavici poradí s několika pruty najednou. Pokud má dostatečně dlouhou rukojeť, je vhodný pro čištění roštu mezi jednotlivými chody.
Máte doma litinový rošt? V tom případě sáhněte po kartáči ve čtvercovém nebo obdélníkovém tvaru. Větší plocha vám umožní na špínu pořádně přitlačit a z roštu odstranit i silně připeklé zbytky. Stejně jako u teflonu nebo keramiky ale zapomeňte na agresivní mycí saponáty a kovové štětiny. U litinových tálů dejte přednost hladké špachtli či dřevěné škrabce.
Čistit můžete i párou. Položte na horký rošt vlhkou utěrku a nechte půlhodiny působit pod zavřeným víkem, pak setřete. Rychlejší způsob představuje kartáč na gril Broil King, který pro odpařování využívá led.
Jakmile je rošt čistý a suchý, jako poslední krok ho naimpregnujte nehořlavým olejem.
Kartáč na čištění grilu
Čisticí kartáč oceníte v boji se spáleninami jak u roštu, tak u těla grilu. Vaši základní výbavu by měly tvořit dva typy – široký na plochy a užší, který vleze i do mezer roštu. Poté přijde vhod mít kartáč s dlouhou i krátkou rukojetí.
Pokud nejste zastánce kartáčů, vyzkoušejte čisticí kameny na rošt. Pro milovníky univerzálních nástrojů na gril jsou tu všestranné houbičky nebo pomůcky 3V1.
Pakliže máte tu možnost, pořiďte si čisticí pomůcky od stejného výrobce. Jejich tvar i úchop je přizpůsoben designu a rozměrům své značky. Na čištění grilů Weber tak nejlépe poslouží kartáče Weber, to samé platí třeba pro značky Broil King nebo Louisiana.
Čištění grilu pomocí chemie i domácích vychytávek
Tam, kde kartáč a mýdlová voda nestačí, přichází na řadu chemie. Na trhu je k dostání řada speciálních přípravků na gril, které vám usnadní práci, včetně těch extrémně silných, které porazí i nejodolnější skvrny. Je-li vaší hlavní starostí, jak vyčistit mastný gril, stačí na něj našplíchat sprej a nechat působit. Pokud vám vyhovuje jiná forma saponátů, zvolit můžete třeba pěnový čistič nebo čistič v podobě emulze.
Po použití čisticího prostředku však dohlédněte na to, aby se gril před dalším grilováním stihl aspoň na čtvrt hodiny prohřát a odstranily se z něj veškeré zbytky chemikálií. Jinak by mohly ulpět na jídle a to nechceme.
Ti, kdo preferují ekologičtější způsob, mohou sáhnout do zásob v domácnosti. Směs jedlé sody a octu umí zatočit s usazeninami i rzí stejně jako Coca-cola, ve které můžete nechat přes noc odmočit nejšpinavější části grilu. Pak už jen stačí zmuchlat kousek alobalu a uvolněné nečistoty seškrábnout. A na mastnotu prý krásně funguje kávová sedlina nebo cibule – stačí ji rozpůlit, napíchnout na vidličku a řezem dolů potírat horký rošt.